حریق در رویشگاهها ۴۶ درصد کاهش یافت
آقای کامران پورمقدم گفت: از سال ۹۶ هیچگونه بهرهبرداری رسمی از جنگلهای کشور نداریم؛ اما کشور نیاز چوبی دارد که باید تامین شود. یکی از راهکارهای اصلی تامین پایدار چوب، زراعت آن است که یک شاخص اقتصاد مقاومتی هم هست؛ این طرح با مشارکتهای مردمی با توزیع نهال رایگان و تسهیلات کمبهره آغاز شده و صنایع چوب و کاغذ سازی کشور نیز، از آن استقبال کرده و سرمایهگذاریهای خوبی انجام دادهاند.
آقای پورمقدم همچنین به مناسبت آغاز هفته منابع طبیعی و روز درختکاری گفت: مهمترین چالشهای منابع طبیعی کشور مربوط به دو دسته خشکسالیها و تغییرات اقلیمی و دسته دخالتهای انسانی میشود. در حوزه دخالتهای انسانی، مهمترین موضوع، بحث حریق در رویشگاههاست که امسال نسبت به سال گذشته، ۴۶ درصد کاهش یافته است و موضوع بعدی، تغییر کاربری در عرصههای طبیعی است که برای مبارزه با آن، یگانهای نظارتی را به فناوریهای نوین مانند ماهوارهها و پهپادها تجهیز کردهایم.
رئیس مرکز جنگلهای خارج از شمال سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور میگوید، با رصد و پایش عوامل تخریب و تهدید رویشگاهها، نیاز به مشارکت مردمی وجود دارد که به همین منظور، یک سند شجره در این سازمان تدوین شده تا ۶۶ دستگاه و گروه مردمی و جهادی بتوانند با آن همکاری کنند.
طبق قانون برنامه ششم توسعه کشور، باید سطحی معادل ۷۵ هزار هکتار به زراعت چوب اختصاص داده شود که بر اساس اعلام سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، تا پایان سال گذشته سطحی معادل ۴۰ هزار هکتار به زیر کشت گونههای سریع الرشد رفته و پیش بینی میشود که تا پایان امسال نیز، ۴۰ هزار هکتار دیگر به زیر کشت رود.
سالانه ۶ میلیون مترمکعب چوب در کشور مصرف میشود که حدود ۴۵۰ هزار مترمکعب آن از طریق واردات و مابقی از محل زراعت چوب تامین میشود.
طرح زراعت چوب از سال ۸۴ به عنوان یکی از طرحهای تسهیلاتی سازمان جنگلها به مرحله اجرا در آمد و با توقف بهره برداری چوبی از جنگلهای شمال و قانون تنفس جنگل، جدی شد. این طرح با استفاده از آبهای نامتعارف، پساب شهری و صنعتی کشتارگاهها و فاضلابهای تصفیه نشده در حال انجام است و نهالهای اصلاح نژادی و سریع الرشد به صورت رایگان در اختیار متقاضیان قرار میگیرد.
در چشم انداز ۱۰ ساله این طرح، قرار است ۳۰۰ هزار هکتار به زیرکشت گونههای سریع الرشد رود و به ازای هر هکتار، ۲۵۰ تا ۳۰۰ مترمکعب چوب تولید شود؛ یعنی، قرار است که حدود ۱۰ میلیون مترمکعب چوب، از طرح زراعت چوب تامین شود که در صورت تحقق آن، صنایع کاغذسازی به خودکفایی میرسند.