وزارتخانههای انرژی و آب در راهاند؛ تجمیع ساختاری برای حل ناترازی و توسعه پایدار

طرح تشکیل دو وزارتخانه جدید با هدف یکپارچهسازی سیاستهای حوزه انرژی، آب و محیط زیست از سوی ۴۵ نماینده مجلس تدوین شد. بر اساس این طرح، دولت موظف است تا پایان سال ۱۴۰۶ زمینههای تأسیس وزارت «انرژی» و وزارت «آب و محیط زیست» را فراهم کند تا از ابتدای دولت پانزدهم وزرای مربوطه به مجلس معرفی شوند.
به گزارش اقتصاد و فناوری، ابوالفضل ابوترابی، نماینده مردم نجفآباد در مجلس شورای اسلامی، درباره جزئیات طرح تشکیل وزارتخانههای جدید «انرژی» و «آب و محیط زیست» گفت: این طرح با امضای ۴۵ نماینده در جلسه علنی یکشنبه، ۲۴ فروردینماه، اعلام وصول شد و اکنون در حال طی مراحل قانونی است.
وی افزود: طبق آییننامه داخلی مجلس، طرح مذکور برای بررسی بیشتر به کمیسیونهای تخصصی ارجاع شده و با حضور کارشناسان و مسئولان، جزئیات آن بررسی و تکمیل خواهد شد.
ابوترابی با تأکید بر ضرورت ایجاد یکپارچگی نهادی در حوزه انرژی کشور، اظهار داشت: سیاستگذاری مجزا در حوزههای انرژی، آب و محیط زیست طی سالهای گذشته نتایج نامطلوبی داشته و تجمیع این بخشها در قالب ساختاری یکپارچه، الگویی موفق در بسیاری از کشورهای پیشرفته است.
او با اشاره به رویکرد «همبست» توضیح داد: برای دستیابی به سیاستهای پایدار، نیاز به نگاهی کلاننگر و تلفیقی میان انرژی، آب و اقلیم وجود دارد. کنش و واکنش میان این سه حوزه باید در بستری مشترک مدیریت شود.
نماینده نجفآباد همچنین کوچکسازی دولت و افزایش پاسخگویی دستگاهها در برابر مجلس را از دیگر دلایل تهیه این طرح عنوان کرد.
متن ماده واحده طرح به شرح زیر است:
دولت مکلف است تا پایان سال ۱۴۰۶، مقدمات لازم برای تشکیل وزارت انرژی (از ادغام بخش برق وزارت نیرو در وزارت نفت) و وزارت آب و محیط زیست (از ادغام بخش آب وزارت نیرو با سازمان حفاظت محیط زیست) را فراهم آورد. این اقدام باید به گونهای باشد که از ابتدای دولت پانزدهم، وزرای پیشنهادی این دو وزارتخانه قابلیت معرفی به مجلس را داشته باشند.
تبصره:
دولت موظف است حداکثر ظرف یک سال پس از ابلاغ این قانون، شرکتهای قابل واگذاری وابسته به وزارتخانههای نفت و نیرو را طبق قانون اصل ۴۴ واگذار کرده و ساختار شرکتها و سازمانهای حاکمیتی مرتبط را با طراحی جدید، ذیل وزارتخانههای تازهتأسیس تنظیم و اساسنامه آنها را در هیئت وزیران تصویب کند.
منبع: خبرگزاری تسنیم