معرفی دکتر آرمین جمالی کارآفرین نمونه کشور در جشنواره ملی حرکت ۱۴۰۰ / ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳

پایگاه اطلاع رسانی اقتصاد و فناوری :
آقای آرمین جمالی دانشجوی دکتری تخصصی رشته فرآورده های سلولزی – کامپوزیت‌های لیگنوسلولزی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان هستند که مقطع کارشناسی ارشد را نیز در همین دانشگاه به اتمام رساندند. ایشان همچنین مدرک کارشناسی را در دانشگاه تربیت دبیر و فنی مهندسی میرزا کوچک صومعه سرا اخذ نمودند.
_ در حال حاضر مدیر تولید و کنترل کیفیت شرکت دانش بنیان (نانو نوین پلیمر) و عضو شبکه مدرسان فناوری نانو در ستاد ویژه توسعه فناوری نانو کشور میباشند.
مصاحبه ای را با ایشان ترتیب داده ایم که ماحصل آن را در ذیل می‌خوانید.
■ لطفا در مورد پدیده نانویی که انجام دادید و به ثبت‌ رساندید و افتخاراتی که در این زمینه به دست آوردید ، توضیح دهید؟
– موضوع بحث ما، بحث استفاده ازساقه ها یا پسماندهای گیاه کلزا بوده که بعنوان یک چالش اساسی برای کشاورزان مطرح می شود. به این صورت که این ساقه ها یا پسماندها هیچگونه استفاده ای ندارند و حتی خوراک دام ها هم نمی‌شوند. لذا کشاورزان مجبورند این پسماندها را بسوزانند و این آتش سوزی هم طبیعتاً مشکلات زیست محیطی بسیاری را به همراه دارد. ضمن اینکه آسیب‌های جدی به زمین های کشاورزی وارد می‌کند. لذا ما این چالش‌ها را شناسایی کردیم و با استفاده از فناوری نانو این پسماندها را به یک سری نانوبیومواد پیشرفته نظیر: نانوالیاف لیگنوسلولز، نانوالیاف سلولز و نانوکریستال سلولز تبدیل کردیم که فرایند تولید آنها با انواع روش‌های شیمیایی و مکانیکی صورت می‌گیرد. نانوبیوموادی که تولید کردیم را موفق شدیم به بیش از ۲۴ کشور دنیا صادر کنیم. کشورهای توسعه یافته ای نظیر آمریکا، کانادا، ژاپن، اسپانیا، هند، فنلاند و سایر کشورهای دیگر از جمله مشتریان ما میباشند. این کشورها محصولات نانویی مورد نظر را در مقیاس تحقیقاتی از ما تهیه می‌کنند و روی آن تحقیقات انجام می‌دهند. ماحصل این تحقیقات، چاپ بیش از ۴۰۰ مقاله isi در مجله های معتبر دنیا با ایمپکت های بالا میباشد که از طریق گوگل اسکلار با سرچ کلمه نانو نوین (nanonovin) قابل ردیابی و پیگیری است.

>

☆ ماسک تنفسی N99 وN95
همانطور که مستحضر هستید هر فناوری یک عمری دارد. به عنوان مثال گوشی‌های قدیمی که در سالهای نه چندان دور تولید و به بازار عرضه میشد با سیستم عامل جاوا معرفی شده بود اما چندی نکشید که سیستم عامل‌های اندروید و ios جایگزین آن شد و به عبارت دیگر عمر آنها به سر آمد. فناوری نانو نیز به همین شکل است اما با عمری به مراتب طولانی تر. عمر تخمین زده شده برای فناوری نانو، توسط محققان دنیا ۱۰۰۰ سال می باشد و عنوان فناوری هزاره را گرفته است. اگر شروع فناوری نانو به شکل امروزی را تاریخ تاسیس ستادهای فناوری نانو در دنیا در نظر بگیریم. می توان عمر این فناوری را تا سال ۳۰۰۰ تخمین زد چرا که اغلب کشورها نظیر آمریکا در سال ۲۰۰۰ و ایران در سال ۲۰۰۱ ستاد توسعه فناوری نانو را تاسیس نمودند. با علم بر این، ما الان در سال ۲۰۲۴ میلادی هستیم. لذا می توانیم بگوییم که کاملاً در ابتدای مسیر هستیم. این موضوع در مقیاس صنعتی برای کشورهایی مثل ما که یک مقدار به لحاظ تکنولوژی از کشورهای توسعه یافته عقب هستیم، چالش ایجاد می کند؛ به طوری که پذیرش این نانو مواد برای صنایع ما بدلیل قدیمی بودن تکنولوژی و فناوری تجهیزات آنها سخت است. و اغلب ریسک پذیری مدیران صنایع نیز پایین می باشد. از این رو ما این نانو بیومواد را طی تعدادی پایان نامه‌های کارشناسی ارشد و رساله‌های دکتری به یک سری محصولات نهایی نظیر تخته نانوسلولزی و کاغذ نانوسلولزی با مقاومت¬های بالاتر از فولاد، کوچک¬ترین فیلتر آب قابل حمل نانوسلولزی در دنیا که از اواسط امسال برای عموم مردم کشور در دسترس خواهد بود و نانوماسک تنفسی N99 و N95 نانوسلولزی تبدیل کردیم. خط تولید نانوماسک نانوسلولزی را در دوران کرونا در شرکت راه اندازی و بیش از ۳ میلیون عدد نانوماسک تولید و به بازار عرضه کردیم که با این پروژه در جشنواره ملی حرکت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری سال ۱۴۰۰ موفق به کسب مقام اول بخش کارآفرینی شدیم.
به طور کلی یکی از اهداف ما جهت تولید محصولات نهایی این بوده که بتوانیم مدیران ارشد صنایع را قانع کنیم، که اگر امروزه با تصمیم شخصی از فناوری نانو و این نانوبیومواد استفاده کنند می‌توانند مزیت و برتری رقابتی با تولید محصولات ویژه در دنیا داشته باشند؛ چرا که در حال حاضر سرمایه گذاری های گسترده ای در دنیا انجام شده است و در آینده ای نزدیک برای اینکه صنایع ما بتوانند در بازارهای جهانی حضور داشته باشند مجبورند از فناوری نانو استفاده کنند.

■ توصیه شما به دانشجویان علاقمند چیست؟
– در این خصوص، بنده خودم را در مقام توصیه به دانشجویان نمی‌بینم. اما صرفاً یک خاطره کوتاه برایتان بازگو خواهم کرد. در سال ۱۳۹۶ مقطع کارشناسی ارشد را با راهنمایی استاد ارجمندم جناب آقای دکتر حسین یوسفی (مدیر عامل شرکت دانش بنیان نانو نوین پلیمر) شروع و بر روی ایده تولید نانوماسک نانوسلولزی کار کردیم. پس از دو سال کار آزمایشگاهی، نا امیدی، تلاش و آزمون و خطاهای پیاپی، در دی ماه سال ۱۳۹۸ به محصول اولیه دست یافتیم که درست یک ماه بعد از آن، اپیدمی کرونا شروع و به ایران نیز رسید. ترسناکی اون دوران رو بخاطر دارم، کمبود شدید ماسک های تنفسی هم چالش مهم اون دوران محسوب می شد. در همین حین بود که تصمیم گرفتیم یافته های علمی خودمان را صنعتی و در اختیار مردم قرار دهیم. با ابتکارات تیمی، طراحی و تولید تجهیزات، تولید مقیاس نیمه صنعتی را در شرکت شروع کردیم و در دورانی که اکثرا در منزل و قرنطینه بودند ما مشغول به تولید ماسک و عرضه آن به مردم بودیم.
. اما نکته اینجا است که خیلی از دانشجویان در تلاش‌هایی که در پایان نامه‌ها و پژوهش‌هایشان دارند زود ناامید می‌شوند. حالا این زود به لحاظ زمانی می‌تواند متفاوت باشد. بعنوان مثال اگر پروژه ما دو سال به طول نمی انجامید، مطمنا به محصول نهایی و دستاوردهایی که بعد از آن حاصل شد نمی‌رسیدیم. لذا معتقدم اگر دانشجویان از تلاش دست برندارند و تسلیم نشوند و با تمرکز و تمام پشت کارشان در پروژه مورد نظرشان زندگی کنند، مطمئن باشند که در نهایت به آن نتیجه مثبت و دلخواهشان خواهند رسید. چیزی که مهم است این است که با پروژه‌شان زندگی کنند.
■ به عنوان یک کارآفرین موفق، دلیل موفقیت شما در این عرصه چه بوده است؟
فرصت هایی که قبلا هرگز فکرش را هم نمی کردم. عنوان کارآفرین با پروژه ماسک بدست آمد و در این خصوص همانطور که پیشتر عرض کردم، در طول دوسال با ناامیدی های بسیاری پیش رفتیم، درست در مرز ناامیدی مطلق و رها کردن نتایج پایان نامه بودم که نتایج مثبت پدیدار شد و عملا محصول اولیه را تولید کردیم. دریافت این نتایج مثبت همزمان شد با بحران جهانی کرونا و ما این تهدید را به فرصت تبدیل کردیم و این توفیق را داشتیم که بتوانیم به نظام سلامت جامعه در آن دوران کمک کنیم و حداقل بخشی از جامعه را از ماسک بی‌نیاز کنیم قیمت نهایی نانوماسک‌هایی که تولید می‌کردیم از قیمت ماسک‌های معمولی در بازار به مراتب پایین‌تر بود. بنابراین به اعتقاد من چنانچه نا امید نشویم و به تلاش ادامه دهیم، مسیر مورد نظر برایمان چیده خواهد شد و فرصت‌هایی برایمان نمایان خواهد شد که هرگز قبلاً فکرش را هم نمی کردیم.

■ آیا کتابی که شما را خیلی تحت تاثیر قرار داده باشد ، خوانده اید؟
به طور کلی مطالعه و اساسا یادگیری را خیلی دوست دارم و معتقدم که کتاب ها به ما فرصت زندگی چند باره را می¬دهند، به این منظور که با خواندن آنها داستان زندگی افراد مختلف را تجربه می کنیم. از جمله کتابهایی که تاثیر مهمی بر زندگی من داشتند (زندگینامه استیو جابز)، (بیندیشید و ثروتمند شوید) و (هنر شفاف اندیشیدن) بود.

آقای دکتر بسیار سپاسگزارم از مصاحبت و همراهی شما. به امید موفقیت های بیشتر شما در عرصه های مختلف علمی و زندگی.

مرجان محمدتقی/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *