زبان فارسی؛ زبان دوم جهان اسلام و پلی برای آشنایی جهانیان با فرهنگ ایرانی

اختصاصی_ اقتصاد و فناوری _ در کنفرانس علمی «زبان فارسی، حلقه وصل ایرانشهر» که با حضور فارسیدوستانی از کشورهای مختلف در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج برگزار شد، دکتر محمدحسن برهانی، رئیس دانشگاه بینالملل آزاد اسلامی البرز، با اشاره به گستره جهانی زبان فارسی، آن را زبان دوم جهان اسلام و یکی از زبانهای پرنفوذ در حوزه فرهنگ، ادب و دین دانست.
به گزارش اقتصاد و فناوری، دکتر محمدحسن برهانی، رئیس دانشکده بینالملل آزاد اسلامی البرز، در کنفرانس علمی «زبان فارسی، حلقه وصل ایرانشهر» که با حضور جمعی از فارسیدوستان از کشورهای مختلف بهصورت حضوری و آنلاین در سالن شورای دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج برگزار شد، گفت: «طبق آمارهای موجود، زبان فارسی بین ۷۸ تا ۸۱ میلیون گویشور بومی دارد. اما اگر علاقهمندان و گویشوران زبان دوم فارسی را نیز در نظر بگیریم، بر اساس تحقیقاتی که انجام دادهام، این تعداد به حدود ۱۳۰ تا ۲۰۰ میلیون نفر در جهان میرسد. زبان فارسی در ۲۹ کشور دنیا مورد توجه و گفتگوست و زبان رسمی کشورهای ایران، افغانستان و تاجیکستان بهشمار میآید.»
وی افزود: «فارسی زبان دوم جهان اسلام است. بسیاری از مردم دنیا از طریق این زبان با دین اسلام آشنا شدهاند و آن را پذیرفتهاند. بسیاری از کتابهایی که به معرفی و تبلیغ اسلام پرداختهاند، به زبان فارسی نوشته شدهاند. هماکنون زبان فارسی در حدود ۳۴۰ دانشگاه در سراسر جهان تدریس میشود و در اغلب دانشگاههای شرقشناسی، یکی از زبانهای اصلی آموزش، زبان فارسی است.»
دکتر برهانی با اشاره به تجربه تدریس خود در دانشگاه ملی قرقیزستان بیان کرد: «ابتدا تصور میکردم برای تدریس در آنجا باید به زبان قرقیزی و روسی مسلط باشم؛ اما وقتی وارد دانشکده شرقشناسی شدم، متوجه شدم بسیاری از دانشجویان قرقیزی با زبان فارسی آشنایی دارند، چرا که این زبان به عنوان زبان دوم در آن دانشکده تدریس میشود.»
او ادامه داد: «صدها شبکه ماهوارهای و رادیویی به زبان فارسی سخن میگویند و به تبلیغ میپردازند. حتی نام بسیاری از کشورها و شهرهای دنیا ریشه در زبان فارسی دارند؛ مانند “حیدرآباد” که واژهای فارسی است. همچنین زبانهایی مانند ترکی و بلوچی با فارسی اشتراکات فراوانی دارند و در میان مسلمانان جهان، پس از عربی، زبان فارسی بهعنوان زبان مشترک مطرح است.»
دکتر برهانی تأکید کرد: «فارسی، زبان شعر، فرهنگ، ادب و علم است. در سراسر جهان اشعار حافظ، فردوسی، مولانا و سعدی شناخته شدهاند و در بسیاری از کنفرانسهای خارجی که شرکت کردهام، از من درخواست میشود اشعاری از این شاعران بخوانم. حتی در دورافتادهترین نقاط دنیا نیز زبان فارسی جای خود را باز کرده است.»
دکتر محمدحسن برهانی سخنان خود را با خوانش شعری از غلامعلی حداد عادل به پایان رساند؛ شعری که متن آن بهصورت سنگنوشته در بنیاد سعدی ثبت شده است:
ای زبان فارسی، ای دریای دری
ای تو میراث نیاکان، ای زبان مادری
در تو پیدا فرّ ما، فرهنگ ما، آیین ما
از تو برپا لایق دانایی و دانشوری
کابل و تهران و تبریز و بخارا و خجند
جمله مُلک توست تا بلخ و نیشابور و پری
جاودان زی، ای زبان دانش و فرزانگی
تا به گیتی نور بخشد آفتاب خاوری
فارسی را پاس میداریم، زیرا گفتهاند:
قدر زر زرگر شناسد، قدر جوهر جوهری
مرجان محمدتقی_ اقتصاد و فناوری
#زبان_فارسی #زبان_مادری #فارسی_زبان_دوم_جهان_اسلام #ایران_شهر #ادبیات_فارسی #حافظ #مولوی #فردوسی #سعدی #کنفرانس_علمی #فرهنگ_ایرانی #دانشگاه_آزاد #فارسی_در_جهان #پاس_داشت_زبان_فارسی #بنیاد_سعدی #هویت_ایرانی #ایران_کهن #شعر_فارسی